Deenvolupament

Cafès amb la Recerca 2021

El primer webinar Cafè amb la Recerca de 2021 es va celebrar el 14 d’abril sota el títol “Alimentació de precisió”, comptant amb la coorganització, a banda de l’FCRI i el DACC, del Centre Tecnològic de Catalunya (Eurecat). També es va comptar amb la col·laboració del Centre de Ciències Òmiques (COS) i de Grup Carinsa. Amb 50 participants i un nou format tipus entrevista, amb la periodista científica Núria Jar en el paper de presentadora/moderadora, la jornada va explorar com les anomenades ciències òmiques estan revolucionant el món agroalimentari juntament amb la indústria 4.0, tot creant valor en productes saludables per a consumidors informats, digitals i conscients de la relació entre nutrició i salut. Les ciències òmiques permeten dissenyar una nutrició a mida de les necessitats dietètiques i metabòliques de segments o grups de població, i permeten alhora caracteritzar ingredients i extractes, prevenir el frau, vetllar per la seguretat alimentària i moltes altres aplicacions. Aquestes disciplines són un notable exemple de col·laboració entre recerca i indústria alimentària per tal de desenvolupar nous ingredients i aliments d’acord a les preferències i el benestar dels consumidors. El COS és una Infraestructura Científica i Tècnica Singular gestionada per Eurecat que disposa d’eines i tecnologies punteres en els camps de la metabolòmica, la proteòmica, la transcriptòmica i la genòmica. En el marc de projectes com ara la Red Tecnomifood, Metrofood o Preventomics, Eurecat duu a terme activitats d’R+D+I amb empreses i centres de coneixement en els diferents àmbits de la nutrició i salut, des del suport en el disseny de productes saludables i funcionals fins a l’anàlisi i integració de les dades obtingudes per validar-ne científicament els efectes sobre la salut de manera robusta. L’acte va comptar amb les intervencions de Josep Maria del Bas Prior, director de la unitat tecnològica de Nutrició i Salut d’Eurecat, que va parlar sobre les òmiques i la seva aplicació a la nutrició personalitzada, i Alberto Calleja Lázaro, gestor sènior de projectes del Departament d’R+D+I de Grup Carinsa, que va explicar el projecte europeu sobre nutrició personalitzada Preventomics, d’Eurecat. La jornada va comptar, igualment, amb una benvinguda a càrrec de Jaume Sió, subdirector general de Transferència i Innovació Agroalimentària del DARP, i Jordi Portabella, aleshores director general de l’FCRI.

El 17 de juny es va celebrar el webinar Cafè amb la Recerca “Oportunitats de la fotònica en l’àmbit de l’agroalimentació”. La fotònica, ciència de la generació, transmissió i manipulació de la llum, és considerada una de les tecnologies clau del nostre temps amb aplicacions que inclouen l’energia, la informació, les comunicacions i la seguretat. Aquest Cafè va explorar les solucions aportades per la fotònica dins la indústria agroalimentària, aplicades a alguns processos com ara el control de qualitat del producte abans d’empaquetar-lo, a través de la llum i dels sensors multiespectrals; el control ambiental de plagues i/o patologies; la detecció i eliminació de bacteris; i el packaging i logística: etiquetatge, distribució i traçabilitat. L’acte va constar d’una sessió central a càrrec de Sergi Ferrando, responsable de Negoci de l’ICFO, la qual va incloure exemples de casos d’èxit i les eines i instruments de que disposa el centre per a acompanyar mitjançant xarxes internacionals a empreses i investigadors. La temporada de 2021 es va completar amb els webinars “Els nanosatèl·lits: aplicacions en l’agroalimentació”, celebrat el 28 d’octubre i que va tenir com a ponents Adriano Camps (UPCBarcelonaTech/NanoSat Lab) i Mònica Roca (Cambra de Comerç de Barcelona/IsardSAT); i “Leitat: Indústria 4.0 i economia circular”, dut a terme el 22 de novembre i amb intervencions de Julia García, Cristina Fabregat, Salvador Lladó, Monica Della (Leitat).