Planeta

Rutes científiques de la Costa Daurada i Terres de l’Ebre (Turisme científic): itineraris “La petjada de l’aigua” i “La ruta climàtica”.

El programa d’actualització científica per a mestres d’educació primària “Petits Talents Científics” vol fomentar l’experimentació, la indagació i la descoberta en l’aprenentatge de les ciències de l’alumnat d’educació primària. A partir de la formació, l’FCRI proporciona als centres educatius recursos i orientacions pedagògiques que ajudin els mestres a implementar metodologies més participatives i creatives a l’aula. Consta de 20 hores de formació reconeguda pel Departament d’Educació.

A la Costa Daurada, La petjada de l’aigua ens permet resseguir a la zona els passos del líquid element, que fa d’aglutinador, al llarg de la història de la Terra fins als nostres dies. Quant a les Terres de l’Ebre, la Ruta climàtica posa en valor l’esforç multisectorial fet per l’ecologia, l’energia neta i la preservació del territori envers el canvi climàtic. Les rutes s’han concebut principalment per fer-les en família, però també poden interessar a d’altres públics. Per plantejament, fomenten la curiositat, permetent recollir continguts i coneixements científics i sostenibles a cada pas, que s’adquireixen vivencialment en forma d’experiència. El seu flexible disseny dona la llibertat d’escollir per on començar d’entre els diferents punts, geolocalitzats i explicats breument en un mapa. L’aigua és el punt de partida i principal protagonista de l’itinerari científic La petjada de l’aigua per la Costa Daurada. Dins d’aquesta ruta, els visitants flueixen per una terra completament submergida en temps immemorials. El seu contingut ens porta a localitzacions singulars i variades com ara el Congost de Fragerau, el Museu d’Alcover, l’aqüeducte de les Ferreres, el Molí de les tres eres o les mines de Bellmunt del Priorat i l’Espai Aigua de Reus, entre d’altres. En total, 6 punts de ruta i 2 extensions per a completar emprant entre 2 i 3 dies de viatge. Recorrent l’itinerari, coneixerem els seus habitants més antics. Alhora, descobrirem com la necessitat de l’ésser humà per accedir a l’aigua i sobreviure ha passat en aquesta zona per pensar, dissenyar, organitzar i explotar aquest bé tan escàs. Aquesta ruta redescobreix la Costa Daurada valoritzant l’aigua en totes les seves dimensions i sensibilitzant sobre el seu bon ús. Una ruta que crida a la seva pròpia preservació.

La Ruta Climàtica per les Terres de l’Ebre, per la seva banda, s’estructura en 4 àrees temàtiques per les quals fa un extens recorregut (energia, ecologia, resiliència i innovació), amb 11 punts per cobrir de tres a quatre dies de ruta. El Montsià, la Terra Alta, el Baix Ebre i la Ribera d’Ebre tenen una sensibilitat especial per preservar allò que tenen, la seva cultura i la seva forma de viure, acceptant els canvis i aprofitant totes les oportunitats per retornar tot el que la natura sempre els ha donat. Aquest itinerari mostra i difon l’esforç de tot un territori per fer front a l’emergència climàtica a què està sotmès. Així, la ruta climàtica ens porta a localitzacions de rerefons mediambiental i sostenible, com ara l’Ecomuseu del Parc Natural del Delta de l’Ebre, la reserva natural de Sebes, els camins ramaders de La Fatarella, el jardí botànic Ecoherbes d’Amposta o el veterà Observatori de l’Ebre, entre d’altres. Complementàriament a les rutes, l’FCRI ha produït també una secció, al seu portal Surt de Recerca per Catalunya, amb d’altres 16 localitzacions d’interès turístic, científic i ambiental en aquestes àrees.